Nieuws

Vrije advocaatkeuze ook bij een rechtsbijstandverzekering

Vrije advocaatkeuze ook bij een rechtsbijstandverzekering

Als u een zaak heeft waarvoor een advocaat moet worden ingeschakeld, dan moet u zelf kunnen bepalen welke advocaat die zaak doet.

Als u een zaak heeft waarvoor een advocaat moet worden ingeschakeld, dan moet u zelf kunnen bepalen welke advocaat die zaak doet. Dit is een fundamenteel recht. U wilt een eigen advocaat die onafhankelijk is van zijn baas en alleen voor u de strijd aangaat. Het kan niet zo zijn, dat een advocaat niet alles voor u uit een zaak haalt, omdat zijn baas om de kosten te beperken vindt dat hij niet te veel tijd aan uw zaak mag besteden.

Als u bent verzekerd voor rechtsbijstand hebben verzekeraars liever niet dat u een eigen advocaat kiest. Het inschakelen van een door u gekozen advocaat kost verzekeraars vaak meer dan hun eigen advocaten of advocaten waar zij een deal mee hebben gesloten.

Toch kunnen verzekeraars er niet omheen. Het Hof van Justitie van de Europese Unie is heel stellig. Zodra duidelijk is dat een procedure gevoerd zal worden, moet de verzekerde een eigen advocaat kunnen kiezen. Dat geldt ook als een medewerker van de verzekeringsmaatschappij die procedure kan voeren.

Verschil tussen bedrijfsjurist en advocaat

Er is een groot verschil tussen een bedrijfsjurist en een advocaat. Een bedrijfsjurist heeft anders dan een advocaat niet de specifieke opleiding gevolgd voor advocaten, heeft geen wettelijke gedragsregels en heeft geen verplichting om steeds opleidingen te doen.

Nog belangrijker is dat een advocaat een wettelijke geheimhoudingsplicht heeft en als getuige niets hoeft te verklaren over de zaak. Uw vertrouwelijke informatie is dus veilig bij een advocaat. Een bedrijfsjurist heeft geen wettelijk geheimhoudingsplicht en moet ook als getuige een verklaring afleggen over uw zaak als daarom wordt verzocht. Dat kan vervelende consequenties hebben.

Regelmatig krijgen wij het verzoek om de behandeling over te nemen van een zaak die eerder door een bedrijfsjurist of advocaat van een rechtsbijstandverzekeraar is behandeld. Soms is het al te laat omdat bijvoorbeeld al een beslissing is gegeven door een rechter. Alleen in hoger beroep kan de zaak dan nog worden rechtgetrokken.

Advies

Als u bent verzekerd en er moet een procedure worden gevoerd, adviseer ik u daarom direct zelf een advocaat te kiezen. Een advocaat die u vertrouwt. Deze zal met de verzekeraar contact opnemen en de vergoeding van de kosten regelen. U heeft immers het recht op een door u gekozen advocaat.

Gerelateerde artikelen

Rechtsgebieden

Ervaring in alle zaken waarmee ondernemers in aanraking komen.

Contact

Dubbelsteynlaan West 39
3319 EK Dordrecht

Postbus 9069
3301 AB Dordrecht

T: +31 (0)78 630 00 00
F: +31 (0)78 630 00 22
E: info@dekoningadvocaten.nl

Algemeen

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te personaliseren en uw websitegebruik te analyseren.