Nieuws

Europese rechters verruimen vrije advocaatkeuze

Europese rechters verruimen vrije advocaatkeuze

Het spreekt vanzelf dat wanneer dat nodig is u uw eigen advocaat wilt inschakelen. Een advocaat die u kent, vertrouwt en die alleen uw belang dient. U wilt liever geen jurist van een verzekeraar of een advocaat die daar werkt.

Het recht om een eigen advocaat te kiezen is zo belangrijk dat dit is verankerd in het Europees recht. Al sinds 2013 staat vast dat een klant van een rechtsbijstandsverzekeraar een eigen advocaat kan inschakelen vanaf het moment dat hij in een gerechtelijke procedure wordt betrokken. Dat geldt zowel voor een procedure bij de rechtbank, maar bijvoorbeeld ook voor ontslagprocedures bij het UWV.

Recent arrest

Op 14 mei jl. heeft het Europese Hof van Justitie bepaald dat onder het begrip ‘gerechtelijke procedure’ niet alleen moet worden verstaan de fase van het beroep voor een gerecht, maar ook de fase die daaraan voorafgaat en tot een gerechtelijke fase kan leiden. Dit betekent dat in veel meer gevallen op kosten van de verzekeraar een eigen advocaat kan worden ingeschakeld.

Advies

Als u bent verzekerd voor rechtsbijstand en u krijgt een juridisch geschil dan kunt u het beste direct contact opnemen met uw eigen advocaat. Die zal met de verzekeraar contact opnemen over de vergoeding van de kosten. U heeft immers het recht op een door u gekozen advocaat.

Gerelateerde artikelen

Rechtsgebieden

Ervaring in alle zaken waarmee ondernemers in aanraking komen.

Contact

Dubbelsteynlaan West 39
3319 EK Dordrecht

Postbus 9069
3301 AB Dordrecht

T: +31 (0)78 630 00 00
F: +31 (0)78 630 00 22
E: info@dekoningadvocaten.nl

Algemeen

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te personaliseren en uw websitegebruik te analyseren.