
Davitamon of XTC...?
Annika Heida
Het aanwezig hebben van harddrugs is strafbaar gesteld. Voordat de politierechter bewezen kan verklaren dat het harddrugs betreft, moet het Openbaar Ministerie bewijzen dat zich in de aangetroffen poeder en pillen ook daadwerkelijk stoffen bevinden, die op grond van de Opiumwet verboden zijn.
Bij mijn cliënt was 36,3 gram aan poeder en pillen aangetroffen, waarvan het Openbaar Ministerie stelde dat dit cocaïne en MDMA (XTC) betrof. Voordat de politierechter echter bewezen kan verklaren dat mijn cliënt harddrugs aanwezig had, moet het Openbaar Ministerie bewijzen dat zich in de aangetroffen poeder en pillen ook daadwerkelijk stoffen bevinden, die op grond van de Opiumwet verboden zijn.
NFI rapport
Als de politie dergelijke poeder en/of pillen aantreft, weegt de forensische opsporing dit en wordt daarop ook een indicatieve test uitgevoerd. Deze indicatieve test is echter niet sluitend. Soms worden personen die deze drugs kopen, opgelicht en zijn de pillen niet meer dan vitaminepillen of is het poeder niet meer dan alleen maar versnijdingsmiddel. Om die reden is het vaste rechtspraak dat de rechter alleen iemand kan veroordelen voor het bezit van harddrugs als ook het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) deze aangetroffen poeder en/of pillen positief test op stoffen waarvan het bezit op grond van de Opiumwet verboden is. Dit is alleen anders indien de verdachte zelf een verklaring aflegt waaruit kan worden afgeleid dat de inbeslaggenomen poeder en/of pillen de beoogde werking heeft gehad voor die verdachte.
Hoe liep het in de zaak van mijn cliënt af?
De politie heeft de aangetroffen poeder en pillen wel getest, maar het Openbaar Ministerie heeft verzuimd de poeder en pillen naar het NFI te zenden voor nader onderzoek. Een rapport van NFI, waaruit dus zou moeten blijken dat sprake is van stoffen die zijn verboden op grond van Opiumwet, ontbrak dus. Mijn cliënt had geen verklaring afgelegd over de werking van de aangetroffen poeder en pillen. Daarover was hij door de politie niet bevraagd. Cliënt werd dan ook - terecht - vrijgesproken.