Nieuws

16-02-17 'Chemours wist niets van lek formaldehyde bij DuPont'

16-02-17 'Chemours wist niets van lek formaldehyde bij DuPont'

Fabriek DuPont heeft het formaldehyde-lek van augustus niet alleen verzwegen voor de stad Dordrecht, maar het giflek werd ook onder de pet gehouden voor vergunninghouder Chemours. Dat verklaarde de directie van Chemours zojuist aan de Raad van State in Den Haag.

Chemours vecht bij de bestuursrechter een dwangsom aan van de provincie Zuid-Holland. Die dwangsom (boete) hangt de fabriek boven het hoofd bij toekomstige lekkages of misstanden bij Chemours of bij DuPont. De maatregel is opgelegd door de provincie na het formaldehyde-lek bij DuPont in augustus. Daarbij lekte 2730 kilo van de kankerverwekkende stof.

Verzwegen

De omvang van het incident werd wekenlang verzwegen door DuPont voor de stad Dordrecht. Chemours verklaart dat ook zij van niets wist en vecht nu aan dat zij verantwoordelijk is voor de handel en wandel van DuPont. Weliswaar zijn de vergunning, het terrein én de fabrieken erop van Chemours (DuPont is slechts de huurder), maar Chemours heeft geen invloed op de bedrijfsvoering van DuPont, betoogt de advocaat van Chemours.

De provincie betwist dat. Uit contracten blijkt volgens de provincie dat twee bedrijven juist innig verstrengeld zijn. De rechter van de Raad van State zei op de zitting herhaaldelijk dat ze de situatie niet helder op haar netvlies krijgt. ,,Waaruit blijkt nu dat Chemours invloed heeft op de bedrijfsvoering van DuPont? Hoe had Chemours kunnen voorkomen dat dit incident bij DuPont is gebeurd,'' vroeg zij zich af.

DuPont had het giflek volgens haar volgens contractuele afspraken acuut aan Chemours moeten melden. ,,De vraag is of DuPont het direct aan Chemours heeft gemeld", aldus de rechter. Chemours wist volgens directeur Reijmers echter van niets. De Raad van State doet binnen 14 dagen uitspraak.

Herzien vergunning

Op de zitting bleek ook dat Dupont nu van plan is een eigen vergunning aan te vragen. De vergunning van Chemours wordt daarvoor opgesplitst, aldus W. Bosma, advocaat van de provincie. Dat is volgens hem nodig zodat Chemours haar terrein kan gaan splitsen. DuPont is dan geen huurder meer, maar eigenaar met een eigen terrein en eigen fabrieken. ,,Chemours doet daarom haar vergunning vervroegd in de revisie. Als een inrichting wordt gesplitst dient een revisievergunning te worden aangevraagd'', zei Bosma.

Chemours verklaarde eerder al dat zij de vergunning vervroegd laat herzien om het vertrouwen van de bevolking terug te winnen. Inspraak en bezwaar maken op de vergunning is immers voor iedereen mogelijk als de vergunningaanvraag ter inzage ligt. 

Bron: AD

Gerelateerde artikelen

Rechtsgebieden

Ervaring in alle zaken waarmee ondernemers in aanraking komen.

Contact

Dubbelsteynlaan West 39
3319 EK Dordrecht

Postbus 9069
3301 AB Dordrecht

T: +31 (0)78 630 00 00
F: +31 (0)78 630 00 22
E: info@dekoningadvocaten.nl

Algemeen

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te personaliseren en uw websitegebruik te analyseren.