Echtscheiden

Wat kost een scheiding?

Scheiden is niet gratis. Een advocaat kost geld en ook voor de uitspraak van een rechtbank moet je betalen. Alleen scheiden kan vanaf € 381 op basis van gefinancierde rechtshulp. In dit bedrag zijn de eigen bijdrage en de griffierechten (het “toegangsgeld” tot de rechtbank) inbegrepen.

Alimentatie

Er is een verschil tussen kindalimentatie en partneralimentatie. Ouders zijn beiden onderhoudsplichtig voor hun kinderen. De onderhoudsverplichting duurt in principe tot het kind 21 jaar oud is. Het berekenen van zowel kind- als partneralimentatie is maatwerk.

Ouderschapsplan

Ouders hebben op grond van de wet recht op contact en omgang met hun kinderen. Niet voor niets is bij echtscheiding een ouderschapsplan verplicht. In het ouderschapsplan staan (onder meer) afspraken over de contactmomenten tussen de ouders en de kinderen.

Eigen onderneming

Of de onderneming verdeeld of verrekend dient te worden bij echtscheiding, is afhankelijk van diverse factoren. Op wiens naam staat het bedrijf? Welke bedrijfsvorm voert u? Wij kunnen u veel vertellen over een echtscheiding als u ondernemer bent.

Scheiden vanaf € 193,00

Scheiden is niet gratis. Een advocaat kost geld en ook voor de uitspraak van een rechtbank moet u betalen. Het is natuurlijk mogelijk dat u daar niet genoeg geld voor heeft. U kunt dan in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit wordt ook wel een toevoeging genoemd. De overheid betaalt dan een deel van de kosten van uw scheiding. Als aan het begin van uw scheiding onduidelijk is wat uw financiële positie is, kunt u een voorlopige toevoeging krijgen.

Bent u verzekerd voor rechtsbijstand?
Veel verzekeringen vergoeden de kosten voor mediation, aangesloten bij NMI of vFAS. De vergoeding kan oplopen tot € 3000,--. TIP: neem contact op met uw rechtsbijstandsverzekeraar of tussenpersoon. Zij kunnen u snel vertellen of de kosten voor mediation vergoed worden en zo ja tot welk bedrag.

Samen scheiden
Als u en uw partner samen scheiden, kan dit al vanaf € 193,00. U moet dan wel beiden in aanmerking komen voor gefinancierde rechtsbijstand vanuit de overheid. Samen bekijken we of u hiervoor in aanmerking komt. De normen zijn te vinden op de website van de Raad voor Rechtsbijstand, In dit bedrag zijn de eigen bijdrage en de griffierechten (het “toegangsgeld” tot de rechtbank) inbegrepen. Komt u niet in aanmerking voor gefinancierde rechtshulp, informeer dan naar onze scherpe tarieven.

Alleen scheiden
Alleen scheiden kan vanaf € 381,00, ook op basis van gefinancierde rechtshulp. In dit bedrag zijn de eigen bijdrage en de griffierechten (het “toegangsgeld” tot de rechtbank) inbegrepen. Komt u niet in aanmerking voor gefinancierde rechtshulp, informeer dan naar onze scherpe tarieven.

Overheidskosten
De overheid brengt kosten in rekening:

  • griffierecht (het “toegangsgeld” tot de rechtbank) voor de rechtbank: € 297,00
  • leges aan de gemeente voor uittreksels: reken op zo'n € 15,00 per uittreksel

Hoe houdt u de overige kosten zo laag mogelijk?
Hoe lang een echtscheidingsprocedure duurt en hoeveel het gaat kosten is ook afhankelijk van uw advocaatkeuze. U kunt bij een scheiding kiezen voor:

  • ieder een eigen advocaat
  • een gezamenlijke advocaat
  • een echtscheidingsbemiddelaar/mediator

Kiest u allebei voor een eigen advocaat, dan kan het lang gaan duren omdat u lijnrecht tegenover elkaar staat. Als uw partner al een eigen advocaat heeft ingeschakeld, zult u ook een eigen advocaat in de arm moeten nemen. Hoe langer het proces duurt, hoe meer het gaat kosten.

Als het u lukt om samen in hoofdlijnen tot afspraken te komen, dan kunt u besluiten een gezamenlijke advocaat te nemen. De begeleiding van de advocaat is beperkt tot enkele gesprekken en de procedure hoeft niet lang te duren.

Hoe lang mediation duurt en hoeveel het gaat kosten is afhankelijk van de zaken die geregeld moeten worden. Gemiddeld is een echtscheidingsbemiddelaar tien tot vijftien uur met een echtscheidingszaak bezig. Het doel van mediation is samen in goed overleg de scheiding regelen.

Eigen bijdrage
Wanneer uw inkomen onder de toevoegingsgrens valt en uw vermogen niet meer bedraagt dan het door de Raad voor Rechtsbijstand vrijgestelde vermogen, kunt u in aanmerking komen voor gefinancierde rechtshulp.

Als dat het geval is, betaalt u de advocaat niet het uurtarief, maar een door de Raad voor Rechtsbijstand vastgestelde eigen bijdrage. De hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen.

Komt één van u niet in aanmerking voor gefinancierde rechtshulp, dan wordt voor hem of haar slechts de helft van het uurtarief in rekening gebracht.

Bel mij terug

Ongeldig

Invalid Input

Ongeldig

Invalid Input

Mr. Menno Bos helpt u graag verder!

Specialist familie- en jeugdrecht

Telefoon
078 - 630 00 00

E-mail
m.bos@dekoningadvocaten.nl

Image

Gerelateerde artikelen

Steeds bij te tijd blijven? Volg ons ook op social media.

Rechtsgebieden

Ervaring in alle zaken waarmee ondernemers in aanraking komen.

Contact

Dubbelsteynlaan West 39
3319 EK Dordrecht

Postbus 9069
3301 AB Dordrecht

T: +31 (0)78 630 00 00
F: +31 (0)78 630 00 22
E: info@dekoningadvocaten.nl

Algemeen

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te personaliseren en uw websitegebruik te analyseren.