Wij helpen u graag!
onze-klanten 078 - 630 00 00

   linkedin1
   
header-small-main


De Hoge Raad heeft op 10 mei 2019 een belangrijke uitspraak gedaan over de vergoeding van een investering door de ene partner in een woning die eigendom is van een andere partner.

Wat is de casus?

De man en de vrouw zijn niet gehuwd en hebben geen samenlevingsovereenkomst. Zij hebben van 2007 tot 2012 samengewoond in de woning die eigendom is van de man. In 2008 is uit de relatie een kind geboren. De vrouw heeft in 2011 een bedrag van (ruim) € 77.000,00 geïnvesteerd in een verbouwing van de woning van de man. De relatie eindigt in 2012.

De vrouw wil haar investering terug. Zij stelt zich op het standpunt dat in de rechtspraak diverse uitspraken te vinden zijn, waarin is bepaald dat het artikel dat van toepassing is bij vergoeding van investeringen tijdens een huwelijk, ook zouden gelden indien de partners niet gehuwd zijn.

De man wil om meerdere redenen de investering van de vrouw niet terugbetalen. De man stelt dat de regels die gelden voor gehuwden, niet van toepassing zijn voor samenwoners. Ook stelt de man dat hij uitsluitend heeft ingestemd met de verbouwing, omdat de vrouw de verbouwing zou betalen. Zelf zou de man de kosten van deze verbouwing nimmer hebben kunnen dragen. Bovendien, zo stelt de man, heeft de verbouwing niet geleid tot een vermeerdering van de waarde van de woning in het economisch verkeer.


Wat zegt de rechter?

Rechtbanken en gerechtshoven oordelen wisselend in dergelijke zaken, zo blijkt uit de rechtspraak. In deze zaak is dat niet anders. De rechtbank geeft de vrouw gelijk, haar investering moet worden vergoed. Het gerechtshof denkt hier in hoger beroep anders over en geeft de man gelijk. Anders dan de rechtbank, zegt het gerechtshof dat de regels voor gehuwden omtrent vergoeding van investeringen in eigendommen van een ander niet gelden voor samenwoners. Het gerechtshof heeft daarom geoordeeld dat er geen juridische grond is voor de vordering van de vrouw op de man.


Het oordeel van de Hoge Raad

De Hoge Raad heeft, net als het gerechtshof, geoordeeld dat de vrouw geen vordering kan hebben op de man, op grond waarvan zij haar investering in de woning vergoed kan krijgen.


De Hoge Raad stelt als eerste vast dat er geen afspraken hierover waren gemaakt tussen partijen, bijvoorbeeld in een samenlevingsovereenkomst (die was er immers niet) of daarna.


De regels die gelden voor gehuwden zijn niet van toepassing op samenlevers, aldus de Hoge Raad. Ook is de man niet ongerechtvaardigd verrijkt door de investering van de vrouw.


De Hoge Raad stelt ten slotte dat tussen samenwoners een rechtsverhouding bestaat die mede door de redelijkheid en billijkheid wordt beheerst, maar dat kan de vrouw in dit geval niet baten. De vrouw heeft volgens de Hoge Raad onvoldoende bijzondere feiten en omstandigheden gesteld die naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid meebrengen dat de vrouw een vergoedingsrecht jegens de man heeft.


Uit deze uitspraak blijkt dat het zeer aan te raden valt om schriftelijke afspraken te maken over investeringen in elkaars eigendommen. Dat kan bijvoorbeeld in een samenlevingsovereenkomst of later, ten tijde van de investering. Gebeurt dit niet, dan moet de investerende partij van goeden huize komen om zijn of haar investering terug te krijgen.


Meer weten?

Neem contact op met mr. Menno Bos.
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T
el. 078-630 00 00

 

 

Contact

icon-adres Dubbelsteynlaan West 39, 3319 EK Dordrecht
icon-post Postbus 9069, 3301 AB Dordrecht
icon-telefoon T +31 (0)78 630 00 00
icon-fax F +31 (0)78 630 00 22
icon-email E info@dekoningadvocaten.nl